Pieni epäonnistuminen

 Indeksit tippuivat. Japanissa romahtivat. Suomi tippui mukana.

Sormi oli jo myyntinapilla, mutta en onneksi tehnyt mitään.

Täytyy lopettaa päivittäinen markkinoiden seuranta.


Ihan en päässyt selvin jaloin tästä koetuksesta. Menin aamulla säätämään kuukausisäästöä niin, että poistin SPYI:n ja lisäsin sinne vähän muuta kamaa - kaikkea jotka lupailevat ylituottoja. Muutin sen kuitenkin takaisin vielä saman aamun aikana, mutta kuukausisäästö ehti kuitenkin tapahtua tuolla muutetulla suunnitelmalla. En tiedä mitä teen niille lapuille. Myynnit aiheuttaisivat turhia kuluja, mutta ei viitsisi pikkupositioita pitää salkussa turhaankaan.


Ajoitus lainasijoitukselle oli huono lyhyellä tähtäimellä, mutta tilanne voi hyvin muuttua kuukausien aikana, jopa viikkojenkin. Seuraan vain kiinnostuksesta joka päivä markkinoita, mutta siitä ei ole muuta kuin haittaa. Se aiheuttaa suuren riskin virhekäyttäytymiselle.


Toisaalta maailmaindeksi tippuu enemmän, kuin Suomi-indeksi tällä hetkellä. Eli sinänsä voittoa kotiin niinkin päin. Voin tasapainottaa salkun kohti tavoiteallokaatiota 80/20 maailma/suomi, jos maailma tippuisi paljon Suomea enemmän. Tällöin tavallaan myös voittaisin tällä Suomi-veivilläni verrattuna että olisin mennyt all in maailmaan.


Kaipaisin ehkä jonkin muun hajauttavan assetin salkkuuni Suomen indeksin ja maailman lisäksi. Tuntuu, että 20 % Suomessa ei anna riittävästi hajautusta maailman osakemarkkinariskille. Voi tulla hyvin yli kymmenenkin vuoden aikoja, kun maailmaindeksi ei nouse. Olisi kiva olla jotain muuta hajautusta salkussa, joka ei korreloisi niin vahvasti. Toisaalta haluaisin, että sillä olisi myös hyvä tuotto-odotus. Korot eivät siis ehkä tule kyseeseen. Pienet arvoyhtiöt voisivat tuoda hajautusta, vaikkeivat ylituottoa toisikaan. Harkitsen niihin 20 % allokaatiota. 60 % maailma 20 % SCV 20 % Suomi?



Oppi numero 1: älä seuraa markkinoita joka päivä. Siitä ei ole mitään hyötyä, pelkkää haittaa. Kolmen vuoden päästä tätä päivää juuri näkee graafilta.

Oppi numero 2: Et tarvitse muita oppeja, koska olet automatisoinut sijoitusprosessin, etkä ajattele koko hommaa.

Kommentit

  1. https://www.omavaraisuushaaste.com/porssiromahdus-2024/

    "Usein ainoa ero menestyvän ja ei-menestyvän sijoittajan välillä voikin olla yksinkertaisesti se, että menestyvä sijoittaja tekee paljon vähemmän ja on huomattavasti kärsivällinen. Ei-minkään-tekeminen voi olla paras asia, jota sijoittaessa voit suurimman osan ajasta tehdä."

    -Axe

    VastaaPoista
  2. Kärsimätön kaveri olet ollut mitä blogiasi lueskelin. Itselläni oli sijoitusurani alussa samaa vikaa ja on hieman edelleen.

    Omalla kohdallani parhaaksi malliksi on osoittaunut osakkeet + rahastot -kombo. Rahastoihin en koske, niihin menee joka kuukausi min. 400e ja salkku kasvaa jatkuvasti niiden osalta.

    Osakkeilla kuitenkin sallin itselleni kikkailun, jos iltä tuntuu. Ehtona pidän sitä, etten myy ainuttakaan osaketta tappiolla.

    Salkku tällä hetkellä vajaa 100k.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuulostaa oikein hyvältä taktiikalta ja hyvä että toimii sinulle 👍

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Back to basics

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa