Back to basics

En ole saanut rauhaa sijoittamisesta, vaikka olen yrittänyt. Kun antaa ylituoton kidalle pikkusormen, on vaikea olla tekemättä mitään. Paras tapa, miten sijoittajana voi olla tekemättä mitään, on hyväksyä markkinoiden tuotto, sillä kaikki muu on nollasummapeliä. Indeksisijoittamisen ja kapitalismin ehkä hienoin puoli on se, että se ei ole nollasummapeliä.

Heräsin miettimään aikaa 10-20 vuoden päästä. Kun salkkuni on 500,000 € maksan kuukaudessa 245 € pelkkiä hallinnointikuluja Seligsonille. Miljoonan salkulla melkein 500 € kuukaudessa. Jos luetaan mukaan osinkojen lähdeverot, niin kokonaiskulut olisivat Seligsonilla miljoonan salkulla 750 € kuukaudessa.

Miljoonan euron salkku on minulle ihan realistinen nykyisen salkun koon, historiallisen osakemarkkinan tuoton ja korkean säästöasteeni takia 10-15 vuoden sisällä. Haluanko maksaa 500 € kuukaudessa Seligsonille siitä, että he hallinnoivat vuodesta toiseen lähes staattista 25 osakkeen salkkua puolestani, vaikka salkun koko olisikin miljoona euroa? Vastaus on ei kiitos ja perustelut liittyvät firetykseen.

Tarvitsen riittävän hyvään elämään FIRE:llä ilman töitä 2000 € kuussa tuloja, mikä vastaa verojen jälkeen kolme prosenttia miljoonasta eurosta jaettuna vuoden jokaiselle kuukaudelle. Kolme prosenttia on turvallinen nostomäärä niin, että salkku ei ajan saatossa pienene. 500 euron eli 25 %:n hallinnointikulu kuukausittaisesta tulostani on jo aivan liikaa, saatika 750 euron kokonaiskulu.

Maailmaindeksin saa jo pitkälti alle 0,20 % hallinnointikuluilla ja suurin piirtein 0,50 %:n kokonaiskuluilla. Luvut ovat noin 0,40-0,50 % Brandsia pienemmät ja vastineeksi saa hajautuksen tuhansiin yrityksiin joka puolella maailmaa. Tätä suurempana hyötynä pidän kuitenkin rahastojen lakkautusriskin pienuutta. Sijoittajana toimin ylisukupolvisella aikajänteellä, mutta oma elämänikin voi kestää vielä jopa yli 60 vuotta. Ei ole mitään varmuutta, onko Seligsonia tai sen Brands-rahastoa enää olemassa. Sen sijaan tavallinen markkinapainotettu indeksi-ETF säilynee koko sijoitusurani.

Uusi salkkuni tulee siis olemaan markkinapainotettu maailmaindeksi, jota täydennän kotimarkkinapainotuksella osittain oman mieltymyksen ja osittain valuuttahajautuksen sekä verotehokkuuden kannalta. Perus indeksirahastoissa on lisäksi mahdollisuus kulujen laskulle tulevaisuudessa, siinä missä Brands on pitänyt samoja kuluja yli 25 vuotta.

MSCI ACWI IMI & OMX Helsinki 25

  • 80 % MSCI ACWI IMI 
    • 20 % UETW
    • 20 % SPPW
    • 20 % H4ZY
    • 10 % IUSN
    • 10 % IS3N
  • 20 % OMX Helsinki 25
    • OMXH25
Hallinnointikulut: 0,157 %
Kokonaiskulut: 0,4 %


Tämä salkku maksaa miljoonan euron kokoisena hallinnointikuluina 131 € ja osinkojen lähdeveroilla lisättynä 334 € kuukaudessa. Hallinnointikulu on siis 369 € tai 74 % prosenttia pienempi, kuin Brandsissa.

UETW oli uusi löytö, tämän hetken halvin MSCI World -indeksiä seuraava ETF 0,10 %:n kuluilla.
Kuukausisäästön asetan SPYI -rahastoon, joka sijoittaa MSCI ACWI IMI -indeksin mukaisesti. Sijoitusmahdollisuudetkin maailmaindeksistrategian halpaan ja automaattiseen toteuttamiseen ovat parantuneet.

Toivottavasti tällä sijoitustaktiikalla löydän vihdoin rauhan ja voin antaa rahan työskennellä minun puolestani sen sijaan, että lainaan sille ajatuksiani useita tunteja päivässä.

Kommentit

  1. Yllättyneitä olivat:
    -

    Ja sitten jäämmekin odottelemaan seuraavaa sijoitussuunnitelman muutosta...

    T. Axe

    VastaaPoista
  2. Mjaa. Pääasia että koko pääomalla veivaaminen loppuisi.

    T:huolestunut kansalainen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa