Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee

Päivitin tänään blogin ulkoasua niin, että lisäsin sivupalkkiin tietoa tavoitteista, linkkejä, vanhoja kirjoituksia ja muita sijoitusblogeja. Tämä herätti ajattelemaan koko blogin laajempaa siivoamista vastaamaan paremmin sitä, millaista sijoitustrategiaa haluan noudattaa ja millainen sijoittaja olen nykyään kolme vuotta blogin aloituksen jälkeen. Tuona aikana on tapahtnut paljon kasvua ihmisenä. Jotkut kirjoitukset herättävät jopa häpeän tunteita, kuten suosituin spekulaatiokirjoitukseni. Useasta kirjoituksesta näkee ailahtelevuuteni, kun monta "lopullista" suunnitelmaa on tehty ja kuopattu.

En kuitenkaan aio siivota vanhoja tekstejä pois, vaikka blogista tulisi tällöin jotenkin konsistempi indeksisijoittamisen blogi. Säilytän ne, jolloin pitkällä aikavälillä lukijoille ja itselleni näkyy kehitys sijoittajana. Pystyinkö jättämään alkuaikojeni villin käyttäytymisen ja sitoutumaan varainhoitosuunnitelmaan pitkäjänteisesti? Jättämällä vanhat kirjoitukset sellaiseksi, blogi on aidompi, eikä niin kliininen. Toivottaasti voin myöhemmin ylpeänä sanoa, että vaikka tein virheitä, niin minusta kasvoi vakaa ja rauhallinen sijoittaja.

Tilannepäivitys sijoituksiin

Nordnetin salkkuni sisältää 40 000 € Seligson OMXH 25 ETF:ää ja sijoitusasuntoni velaton arvo on noin 200 000 €. Pyrin myymään sijoitusasunnon pois ja siirtymään täydeksi indeksisijoittajaksi muutaman vuoden sisällä, mutta tällä hetkellä sen myyminen on vielä kovin vaikeaa. Pitää odotella asuntomarkkinan piristymistä. Asunto on vuokralla ja 400 €:n positiivisella kassavirralla.

Kärsimätön kenties olen edelleenkin. Tiedostan, että asunnossani on sidottuna omaa pääomaa yli 200 000 euroa ja se ei tuota hyvin. Asuntosijoittaminen on suhteellisesti kannattavaa vain vivun kanssa, jota minulla ei ole asunnossa kuin 30 000 €. Koska oletan, että tulen pitämään asuntoa vielä minimissään vuoden, mutta luultavasti 1-3 vuotta, minun kannattaa hyödyntää omaa pääomaa hakemalla lainaa sitä vastaan.

Olen saanut houkuttelevan lainatarjouksen pankista sijoituslainalle. Päivittelen myöhemmin sen prosessin jatkosta. Kokonaiskorko olisi tällä hetkellä noin 5 %, joka jättää osakemarkkinan keskimääräiseen tuottoon vielä muutaman prosentin varaa. Mutta antaako maailmaindeksi ja erityisesti USA:n markkina juuri nyt sellaista tuottoa, joka yrittäisi riittävällä marginaalilla tuon koron? En ole tästä täysin varma, sillä USA on kallis, AI saattaa olla kuplassa ja lisäksi dollari on vahvistunut ainakin 20 %:lla viimeisen parin vuoden aikana. Jos dollari palautuu takaisin samaan suhteeseen kuin ennen euroon nähden, tulisi siitä jo suuresti takkiin.

Olenkin nyt harkitsemassa tuon sijoituksen tekemistä Suomeen, jossa osakemarkkina on mörninyt, arvostustasot ovat sidettävät ja valuutan arvo laskenut. Tällöin tulisi merkittävä Suomi-ylipaino, mutta toisaalta se kuroutuisi ajan myötä umpeen, kun kuukausisäästöni kohdistuu vain MSCI ACWI IMI -indeksiin ja lisäksi asunnon myöhemmän myynnin myötä voin ohjata siitä velan maksun jälkeen jäävät varat maailmaindeksiin.

Palataan asiaan.

Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Back to basics

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa