Baltian seikkailu on ohi, lopputulokset nyt selvillä

Reilu vuosi sitten tein päätöksen olla väliaikaisesti sijoittamatta osakkeisiin ja ostin Baltian kiinteistörahastoa, koska markkinat vaikuttivat spekulatiivisilta. Kaikkien kulujen ja verojen jälkeen sijoitukseni kiinteistörahastoon tuotti +4200 € vuodessa. Vuodessa S&P 500 indeksi on tippunut 12,60 % ja OMXH25 13,05 %.


Jos olisin sijoittanut esimerkiksi 50 % S&P 500 indeksiin ja 50 % OMXH25 indeksiin, olisin hävinnyt -23 000 €.

Jos olisin lisäksi ollut ahne ja en olisi maksanut ennakkoveroa Bitcoin myynneistäni heti myyntien jälkeen viime vuonna, vaan sijoittanut ne, olisin vielä lisäksi 9500 € tappiolla. Enkä voisi edes vähentää vuoden 2022 tappioita vuoden 2021 luovutusvoitoista.

Harmillisesti kuitenkin ennalta arvaamaton valuuttakurssien muutos sotki pakkaa niin, että jos olisin sijoittanut 100 % maailmaidneksiin, olisin vain -0,82 % tappiolla, eli vaivaiset 1500 €. On siis todella, todella vaikeaa ajoittaa markkinoita, kun pitäisi saada sekä osakemarkkina ajoitettua, että valuuttakurssit. Ainakin globaalia indeksiä ajoitettaessa. Suomen osuuteen valuuttakurssin muutos ei olisi vaikuttanut ja siinä olen ainakin säästänyt monta tonttua.

Jos katsomme puhtaasti osakeindeksien kehitystä, niin ajoitukseni osuivat oikeaan jo kolmannen kerran putkeen. Ensimmäinen kerta ajoitukseni onnistui, kun ostin Bitcoinia 4000 $ tuntumassa. Toisen kerran ajoitin oikein, kun myin 55k $ hintaan. Tästä ajoittamisesta valtio rikastui 75 000 € ja itse hiukan enemmän. Valuuttakurssit kuitenkin himmentävät tätä viimeistä onnistumista, sillä olisin saattanut hyvinkin sijoittaa suurimman osan rahoista maailmaindeksin mukaisesti, jolloin tuottoero olisi vain noin 5500 €.

Bitcoinin ostaminen ja sen myyminen oli onnekasta, mutta spekuloinnissa menestymiseen onni on vain yksi osatekijä. Muita vaadittavia asioita ovat näkemys, perehtyneisyys ja uskallus, mutta ennen kaikkea ahneuden välttäminen, kyky luopua ja ymmärtää, että olet ollut onnekas ja onnella on tapana käänytä. Ymmärrän olleeni myös onnekas ajoittaessa osakemarkkinoita voitollisesti, sillä vaikka kurssit olivat monella mittarilla aivan huipussaan viime syksynä, niin ne olisivat voineet jatkaa tykitystä vielä pidempäänkin, ja olisin nyt kärvistelemässä menetettyjä tuottoja osakemarkkinoilta, odottamassa edelleen tulevaa normalisoitumista ja paluuta keskiarvoon.

Saan ihan näillä näkymin tilisiirron Baltian rahastosta tililleni ja siitä Nordnetiin. Sitten aktivoin private bankingin Nordnetissa ja olen valmis ostoksille. Haasteena on nyt järkevien päätösten teko ostamisen suhteen. Vaisto sanoo, että vielä on matkaa alas markkinoilla. Ainakin Euroopassa energiakriisi ja inflaatio saattaa johtaa rajuun taantumaan. Jos asiat eivät muutu parempaan suuntaan ja tuo skenaario toteutuu, tulevat kurssit vielä lisää alas reilusti. Uskon markkinan kuitenkin hinnoittelevan todennäköisyyksiä sille paremmin, kuin itse pystyn, joten rationaalinen päätös olisi mennä heti sisään.

Toinen päätös, mikä pitää tehdä, on sijoitusten allokaatio. Tiedän että se on lähes täysin indeksirahastoja, mutta valuuttakurssit ovat saaneet kyseenalaistamaan USA:aan sijoittamista.

Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Back to basics

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa