Venäjän sotatoimet ja oman osakesijoittamisen aloittaminen

  • Venäjä hyökkää Ukrainassa
  • Inflaatio pitkän ajan ennätyslukemissa
  • Koronnostopaineita keskuspankeilta
  • Korona edelleen niittää väkeä ja hidastaa palvelusektoria hiukan
  • Kuljetusketjut jumissa ja raaka-ainepula huolestuttava
Melko nopeasti muutamassa kuukaudessa markkina kääntyi euforisesta kasvusta pessimistiseen ja jopa paniikkiin. Suomen indeksi on jo laskenut yli 20 % eli puhutaan kai taantumasta. USA:n kasvuosakkeet ja kryptot mennyt vessasta alas.

Näissä tunnelmissa itse aloitin ensimmäistä kertaa sitten 2017 vuoden muutaman viikon Nokia-seikkailua lukuunottamatta suoran osakesijoittamisen. Ostin Harviaa noin 33-34 € kursseilla, kun kurssi oli pudonnut yli 40 % noin kolmessa kuukaudessa. 

Perusteet Harvian ostamiseen olivat sekä loogisia että osin tunteellisia. Tässä syitä miksi päädyin ostamaan Harvian osaketta:
  • Olen pääasiassa indeksisijoittaja, mutta olen niin kiinnostunut sijoittamisesta, että halusin myös sijoittaa suoriin osakkeisiin. Asetin strategiaksi sijoittaa 50k € edestä osakkeisiin, eli osakesäästötilin maksimimäärän verran. Siksi olen etsinyt potentiaalisia suoria sijoituskohteita. Indekseihin suunniellut varani ovat vielä kesään asti kiinni Baltian kiinteistömarkkinoilla. Palkasta jää sivuun sijoitettavaa, joten avasin nyt Suomi-osakkeiden "alennushintoihin" rahahanat. Ylläpidän uskoa, että voin voittaa indeksisalkkuni osakepoiminnoillani seuraavan 10 vuoden aikana, mutta tiedostan, että se ei tule olemaan taidosta vaan tuurista kiinni.
  • Yksittäisen yrityksen osakkeeseen sijoittaminen on mukavaa ja antoisaa. Harvian lukuihin, liiketoimintaan ja sauna-alan markkinatilanteeseen tutustuminen oli todella mielenkiintoista ja sijoituspäätöksen tekeminen mielekästä. Oman valinnan seuraaminen on hauskaa. Nämä siis tunteellisia syitä sijoitukselle.
  • Olen melko käytännöllinen ja en usko omiin kykyihini päihittää muita osakepoimijoita. Siksi annankin paljon painoarvoa Inderesin kokopäiväisten asiantuntijoiden osakeanalyysille, en pysty heitä paremmin sitä toteuttamaan. Perehdyinkin paljon heidän Harvia-analyyseihin ja erityisesti Harvian päätyminen Inderesin mallisalkkuun antoi pontta omalle sijoituspäätökselle. Mallisalkulla on loistava tuottohistoria takanaan, mikä täällä reunamarkkinalla ei ehkä ole pelkkää tuuria.
  • Harvian osakkeen hinta on laskenut jo yli 40 % eli ainakaan en kuplan huipulta tule ostamaan. Uskon hinnan laskun olevan jokseenkin oikeutettua muuttuneen makrotilanteen takia, mutta siitä huolimatta alhainen hinta antaa paremman tuotto-odotuksen ostoille.
  • Harvia on alansa johtava brändi ja sen liikevaihdon kasvu on ollut huomattavaa. Etenkin korona-aikana on voitu puhua saunabuumista. Investointeja on toteutettu viime vuosina tuotantolaitosten laajentamiseen ja yrityskauppoihin. Erityisesti USA:n markkinoilla on erittäin paljon kasvuvaraa, jos kysyntä ei kokonaan tyrehdy. Kasvu koronan jälkeen todennäköisesti hidastuu, mutta jatkunee silti korkeina prosentteina. Yhtiöllä on hyvin pitkä historia korkeasta yli 20 % liikevoittoprosentista, eli hyvät katteet ja hinnoitteluvoimaa. Tämä on itselleni tärkeää, eli vallihauta (moat). Luvut puoltavat vallihaudan olemassaoloa ja toisaalta en itsekään ennen perehtymistä tiennyt mitään muita kiuasbrändejä kuin Harvia.
  • Uskon yrityksen kasvavan lähivuosina saavuttaen yhä suuremman osuuden markkinasta ja nousevan entistä suuremmaksi markkinajohtajaksi. Kasvu tapahtuu siis laajentumalla pelkistä kiukaista kokonaisiin saunoihin ja spa-tarvikkeisiin sekä tuotantokapasiteetin nostamisesta. Kun kasvu jossain kohtaa loppuu, yhtiöstä tullee vakaa osinkomaksaja hyvillä katteilla. Sijoitukseni Harviaan on pitkän tähtäimen sijoitus.
  • Riskeinä on komponenttien hinnan nousu ja inflaatio, mutta historian aikaisemmissakin kriiseissä, kuten 2008, Harvia pystyi säilyttämään vahvat katteensa, eli saunat ovat kuitenkin aika defensiivinen hyödyke. Harvia pystyy myös siirtämään nousseet kustannukset lopputuotteen hintaan. USA:ssa kasvu perustuu varakkaiden koti-spa suunnitelmiin ja hinnan nousu ei estä tämän joukon kulutusintoa.
  • Suurempana riskinä tällä hetkellä on yleinen Helsingin pörssin yritysten arvostustasojen lasku Venäjä-uhan takia. Kansainväliset sijoittajat pelästyvät ja vetävät rahojaan pois hyvinkin tuottavista firmoista. Tämä kuitenkin antaa minulle hyviä ostopaikkoja ja tulenkin lisäämään Harviaa pikkuhiljaa tavoitteena noin 5 % paino salkusta. Tämä uhka on minulle mahdollisuus.
Pelolla ja jännityksellä odotan, mikä on Baltian kiinteistösijoitusteni arvo ensi viikon rahastoraportissa. Toivon, että ei dyykkaa pahasti, mutta olen varautunut jo henkisesti erittäin suuriin menetyksiin kesään 2022 mennessä. Sijoitin pahimpaan mahdolliseen aikaan geopoliittisen riskin kannalta. Toivottavasti Nato-asema takaa alueen koskemattomuuden ja hinnan säilymisen. Näen mahdollisena myös, että mitään hinnan laskua ei tapahdu. Kiinteistöt lienevät kuitenkin hieman hitaammin reagoiva ala, kuin osakkeet.

Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

Back to basics

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa