Maanista salkunmuodostusta

Sijoitusstrategiani pääpiirteet

Olen päättänyt sijoitusstrategiani ja aion pitää sen hamaan tulevaisuuteen. Minulla tulee olemaan kaksi salkkua. Aluksi perustan vain indeksisalkun, johon sijoitan kesän ja syksyn mittaan kaiken sijoitettavissa olevan rahan. Sen jälkeen alan kuukausisäästää osakesäästötilille, jonne ostan yksittäisiä osakkeita.

Indeksisalkku

Olen ilmeisesti niin kitsas, että en suostu maksamaan edes indeksirahastojen pieniä kuluja. Siispä olen päätynyt erittäin kulutehokkaaseen salkkuun, mutta jättänyt maailmanlaajuisen hajautuksen tekemättä. Indeksisalkussani on noin 600 yhtiötä ja sen kokonaiskustannukset 200 000 € salkulla ovat 38 € vuodessa, eli 3,17 € kuukaudessa.

Salkkuni maantieteellinen hajautus on 34 % USA, 33 % Ruotsi ja 33 % Suomi. Jos kehittyvät markkinat, kehittynyt Aasia, Pohjolan ulkopuolinen Eurooppa tai Japani tuottavat erityisen hyvin sijoitushistoriani aikana, jäävät ne tuotot saamatta. Hyväksyn tämän riskin ja aion "stay the course" tällä allokaatiolla.

Yhtiöt ovat suuria ja keskisuuria kooltaan, sekä yksi pienyhtiörahasto (SMLK). Sektorihajautusta tulee aika mukavasti USA:n teknoista Suomen ja Ruotsin teollisuuteen ja rahoitusalaan. Onhan USA jo itsessaan hyvin kattava markkina ja todennäköisesti hyvän lopputuloksen saisi vain sinne sijoittamallakin. Tykkään kuitenkin omistaa yrityksiä siinä maassa, jossa elän, eikä kaikkia munia pidä laittaa yhteen koriin.

I500 0,07%          11,3 %     80% lainoitus

P500 0,05%         11,3 %     85% lainoitus

SC0H 0,05%        11,3 %     80% lainoitus

   Ruotsi 0 %          33 %      85% lainoitus

   Suomi 0 %          33 %      85% lainoitus

= 0,019 % TER, 0 % WTH

Salkussani aion käyttää velanottohetkellä Nordnetin kultatason superluottoa maksimissaan 10 % salkun arvosta. Suunnittelen sen käyttöä sellaisessa tilanteessa, jossa markkinat tarjoavat halpoja ostopaikkoja. Tarkoitukseni ei ole siis ikivivuttaa sillä maailmaindeksiä, vaan sijoittaa melko lyhyellä tähtäimellä johonkin todella riskiseen ja nuijittuun kohteeseen. Vipu mahdollistaa myös rahan nostamisen muihinkin elämän menoihin, kuten vaikka asunnon käsirahaan.

Osakesäästötili

Minulla on paljon aikaa miettiä sijoituksia ja tykkään siitä. Tai sitten olen vain obsessoitunut. Jokatapauksessa indeksisalkun tuijottaminen joka päivä ei ole produktiivista. Osakkeiden obsessointi ja analysointi taas voi olla hyvinkin produktiivista. Jos ei taidolla, niin aina voi käydä myös tuuri. Haluan sijoittaa myös suoraan firmoihin ja ottaa myös tämän sijoitusmuodon haltuun.

Osakesäästötilille sijoitan tulevien muutaman vuoden aikana 50 tuhatta euroa kuukausipalkastani sekä toivottavasti seuraavana vuonna nykyisen asuntoni myyntivoitosta. En ole määrittänyt tarkkaa osakesijoitusstrategiaani vielä, mutta siinä lienee sekä riskinottoa kasvuosakkeilla että vakaampia yhtiöitä. Kiinnostaa myös ostaa Bitcoiniin liittyviä osakkeita, jos niitä saa halvalla, ja muuntaa ne myöhemmin vakaammiksi lapuiksi ilman veroseuraamuksia osakesäästötilin sisällä.

Tarkoitus on ainakin katsella suomalaisia pienyhtiöitä käyttäen Inderesin maksullista analyysipalvelua, jonka Nordnet Private Banking asiakkaana saan ilmaiseksi. Harkitsen myös sijoitusyhtiöitä, kuten Berkshire Hathaway, jolla saan laajempaa hajautusta eri faktoreihin ja maantieteellisesti esim. Japaniin. Myös kehittyville markkinoille sijoittava sijoitusyhtiö olisi kiinnostava, jotta saisin salkun hajautusta myös sinne suuntaan maailmaa.

Tiedostan, että en ole mikään osakepoimijaguru ja todennäköisesti häviän joillekin indekseille, kenties omistamalleni indeksisalkulle. Pyrin kuitenkin välttämään täyden katastrofin ja rahan hassauksen sillä, että painotan sijoittamista vakiintuneisiin ja defensiivisiin yrityksiin.

Näillä mennään!

Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

Back to basics

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa