Sijoitusstrategia täsmentyy

USA kallis, Eurooppa halpa?


Olen ajatellut indeksejä liikaa niiden maantieteellisen alueen perusteella, enkä niiden sisältävien yhtiöiden perusteella. USA:n pörsseihin sattuu olemaan listattu maailman parhaita yrityksiä tällä hetkellä. Ja siksi ne ovat arvostettu sen mukaisesti. 

Historiassa matalammat arvostustasot ovat antaneet jatkossa parempaa tuottoa, kuin korkeampi lähtötilanne. Silti mitään luonnonlakia ei ole, että USA:han listattujen yritysten arvostustasojen olisi tiputtava takaisin historialliseen keskiarvoon. Se saattaa olla todennäköistä, mutta ei kiveen hakattua.

Sijoitusbloggaaja Faijan Finanssit ehdotti luettuani edellisen kirjoitukseni, että voisin harkita sijoittamista Titanium Baltia rahaston rahat kuluoptimoituun salkkuun, ja harrastaa kuukausisijoittamista yksinkertaisempaan maailmaindeksi ETF:ään. Mielestäni se on paras tie eteenpäin.

"The winning formula for success in investing is owning the entire stock market through an index fund, and then doing nothing. Just stay the course.” - John Bogle

Legenda John Boglen jalanjäljissä myönnän, että en ole markkinaa fiksumpi. En yritä voittaa sitä. Hyväksyn sen tuoton, mitä se antaa, mahdollisimman pienillä kuluilla. Kuukausisäästämällä maailmaindeksiin saan ajallisen, maantieteellisen ja sektorillisen hajautuksen osakemarkkinoille.

Ajatukseni ovat selvät sen osalta, että alan tästä päivästä eteenpäin kuukausisäästämään palkastani Nordnetin automaattisella kuukausisäästöohjelmalla kehittyneille ja kehittyville markkinoille niiden globaalin markkina-arvon suhteissa. Pidän mukana myös pienyhtiöt.




Pidän edelleen valtaosan varallisuudestani Titanium Baltia -kiinteistörahastossa. Siitä saadut vuosittaiset vuokratulot sijoitan maailmaindeksiin. Kun joskus osakkeet ovat taas "halpoja" tai ovat ainakin merkittävästi laskeneet, myyn kiinteistörahaston ja sijoitan koko summan kerralla kuluoptimoituun maailmaindeksisalkkuun, josta kirjoitin edellisessä postauksessa. Indeksirahastot ovat kustannuksissaan ja verokohtelussaan ylivoimaisia ja haluan omistaa pääasiassa niitä. Omistanhan jo oman asunnon.

Rikon hiukan passiivisen indeksisijoittamisen periaatteita yrittämällä ajoittaa näin markkinoita. Tiedän, että pohjien kalastelu on lähes mahdotonta. Saatan perustella myöhemmässä blogipostauksessa valintaani sijoittaa noin suuri summa kiinteistöihin eikä osakemarkkinoille. Rationaalinen se ei ole ja perustuu täysin omaan mututuntumaan osakemarkkinoiden arvostustasosta ja tulevaisuuden tuotosta tämän päivän kertasijoitukselle.

Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

Back to basics

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa