Kannattaako sijoittaa tuotto-odotusten mukaan?


Kannattaako nyt ostaa kalliina pidettyjä USA:n markkinoita vai halvemmaksi katsottua Eurooppaa, Aasiaa ja kehittyviä markkinoita?

Olen pitkään tuskastellut osakemarkkinoiden korkeiden arvostuskertointen kanssa. Varsinkin USA:n markkinoita pidetään eri syistä ja eri indikaattoreiden mukaan kalliina. Siksi niillä on eri tahojen ennustamana huono tuotto-odotus tulevaisuudessa (vaihtelee negatiivisesta muutamaan prosenttiin 10 vuoden ajalle). 

Passiiviselle indeksisijoittajalle ei kuuluisi markkinoiden ajoittaminen. Ei kuuluisi ostaa nyt halpoina pidettyjä alueita ja välttää kalliita alueita. Siksi kiinnostaa pieni laskuharjoitus, minkälainen lopputulos olisi, jos sijoittaja yrittäisi ajoittaa.



Tapaus 1.

Sijoitetaan 1000 € 20 vuodeksi USA:aan. Ensimmäinen 10 vuotta saadaan 4 % vuosituottoa ja viimeiset 10 vuotta saadaan 8 % tuottoa.

Tapaus 2.

Sijoitetaan  1000 € 20 vuodeksi Eurooppaan. Ensimmäinen 10 vuotta saadaan kuvitteellisesti 8 % tuottoa ja viimeiset 10 vuotta saadaan 4 % tuottoa.



Kummassa tapauksessa sijoittaja hyötyy eniten 20 vuoden päästä? Kannattaako nyt sijoittaa halpaan markkinaan, vai onko sillä mitään väliä, jos sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä? Tämä keissi ei tietenkään vastaa reaalimaailmaa, mutta yritän tuoda esiin osakkeiden tuotto-odotuksen eroja eri aikaväleillä ja "paluuta keskiarvoon", eli välillä mennään vähän liian lujaa ja sitten ollaan krapulassa jonkin aikaa ja lopputulos on suunnilleen keskiarvotuotto pitkällä aikavälillä. Onko hyötyä yrittää ajoittaa ostoja korkean tuotto-odotuksen markkinoihin?



Tulokset:

Tapaus 1.

10 vuoden jälkeen (€): 1492
20 vuoden jälkeen (€): 3321

Tapaus 2.

10 vuoden jälkeen (€): 2226
20 vuoden jälkeen (€): 3321

Lopputulos:
Jos sijoitushorisontti on tarpeeksi pitkä ja oletamme karkeasti "regression to the mean" eri alueiden tuottoerossa, ei ole mitään väliä mihin nyt sijoittaa. Tiedän, että en keksinyt mitään ihmeellistä ja tämä oli varmasti monelle ilmiselvää muutaman sekunnin miettimisellä ilman mitään korkoa korolle laskureita, mutta kaikille ei ole jaettu älyä samalla mitalla 😀



Entä muuttuisiko tulos, jos sijoitetaankin 1000 € kuussa kertasumman sijaan? Tämä vastaa paremmin keskivertosijoittajan tilannetta.

Tapaus 1.

10 vuoden jälkeen (€): 149 273
20 vuoden jälkeen (€): 516 593

Tapaus 2.

10 vuoden jälkeen (€): 186 634
20 vuoden jälkeen (€): 426 200

Tässä tapauksessa selkeä voittaja on tapaus 1. Eli kuukausisäästäjälle on suotuisampaa saada sijoituksen alkupäässä huonompaa tuottoa ja myöhemmin parempaa tuottoa, kuin toisin päin. Kuuluisa korkoa korolle ilmiö näkyy, jota kuulemma Einsteinkin nimitti ihmeeksi (lainauksen alkuperä erittäin kyseenalainen).



Mitä tämä tarkoittaa indeksisijoittajalle, joka pohtii kannattaako nyt sijoittaa markkinoiden ollessa tyyriit? Kertasummasijoittajalle, jolla on tarpeeksi kauan aikaa odottaa, on melko yhdentekevää sijottaako kalliisiin markkinoihin, sillä osakkeet ovat ainakin tähän mennessä tupanneet tuottaa reaalisesti keskiarvoa 6-8 %:n pitkällä aikavälillä.

Kuukausisäästäjäńä taas hyödyt siitä, että osakkeillasi menee huonosti sijoitusurasi alkuvaiheessa, olettaen, että sijoitukset tuottavat paremmin myöhemmin. Siksi nyt on oikein hyvä hetki aloittaa kuukausisäästö osakemarkkinoille.

Aion tämän pohjalta ainakin itse aloittaa kuukausisäästämisen markkinoille huolimatta korkeista arvostustasoista.

Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

Back to basics

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa