Home country bias - onko syitä painottaa kotimaata?


Tämän Rational Reminder artikkelin mukaan kanadalaisille on hyödyllistä ylipainottaa kotimaatansa. Optimaalinen painotus seuraavan 10 vuoden ajalle kanadalaiselle sijoittajalle on 50-60% kanadalaisia osakkeita, vaikka Kanada on vain 3% globaalista markkinasta. Tällä saa pienimmän volatiliteetin ja kulutehokkuutta. Aika merkittävä väite globaalia markkinapainottamista vastaan.

Ilmiö toistuu myös muilla markkinoilla. Australia on vain 2% EUNL-rahaston painosta, ja siellä tehokkain allokaatio ulkomaisiin osakkeisiin seuraavalle 10 vuodelle näyttää olevan 50-60%, eli kotimaan osakkeisiin 40-50%.


https://personal.vanguard.com/pdf/ISGGEB_042021_Online.pdf


Itseäni kuitenkin kiinnostaa enemmän pitkän aikavälin keskiarvo optimaaliselle allokaatiolle, kuin tuleva 10 vuotta. Onneksi nekin löytyivät. Tässä Vanguardin artikkelissa lopusta liitteistä löytyy annualisoituja pidempään dataan perustuvia volatiliteettilaskelmia. Sen tuloksena nähdään muunmuassa, että Kanadalle keskimäärin on optimaalinen tulos saatu 75% ulkomaisia osakkeita ja 25% kotimaisia. Ehkä tämä antaisi osviittaa myös Pohjoismaiselle painotukselle.


Eurosijoittajien kannattaisi hajauttaa Euroalueen ulkopuolelle

Mitä tämä tarkoittaisi suomalaiselle sijoittajalle? Suomi on vielä pienempi alue, kuin Kanada. Mutta entäs Suomi, Ruotsi ja Norja? Yhteensä ne ovat noin 1,6 % MSCI Developed World:stä, eli puolet Kanadan painosta. Pitäisikö nämä maat ottaa siis portfolioon 12,5% painolla (puolet Kanadan pitkän aikavälin optimista)?

Toisaalta Australialla, joka on 33% pienempi markkina kuin Kanada, optimi oli noin 35-40% kotimaisia osakkeita, vaikka se on pienempi maa kuin Kanada. Ei voida siis suoraan tehdä päätelmiä markkinan koon mukaan.

Tämän artikkelin perusteella voisi olla jopa hyödyllistä ottaa Nordnet indeksirahastot salkkuun ylipainolla globaaliin markkinapainoon nähden. Samoin kuten Kanadassa, me hyödymme verotuksellisesti merkittävästi sijoittamalla kotimarkkinoillemme. Itse saan suurta nautintoa kulujen minimoimisesta, vaikka kamppailenkin henkisesti sen ja hajautuksen välillä. Nordnet indeksirahastot ovat äärimmäisen houkuttelevia kulujen kannalta.


Mikä voisi olla optimaalinen prosentti suomalaisen home bias:in osalta? Toki loppupeleissä tärkeintä on sijoittajan oman psykologian kannalta allokaatio, jossa voi pysyä. Omalta osaltani uskoisin, että voisin ylipainottaa Suomi ja Ruotsi rahastoja.


Itselle mutulla sopiva prosentti voisi olla vaikka 25%. Norjan jättäisin ehkä kokonaan pois ja ottaisin 10% Suomea ja 15% Ruotsia. Tanska olisi muuten tosi hyvä lisä, mutta samaa verohyötyä ja kuluttomuutta sen kanssa ei pääse nauttimaan.


Kommentit

Suositut bloggaukset

Miten kymmenkertaistin varallisuuteni 12 kuukaudessa ja miten melkein tuhosin sen

Yksinkertaistettu vai kuluoptimoitu salkku?

Back to basics

FIRE tavoitteeni, miksi tavoittelen ja miten aion päästä siihen

Kohti itselle sopivampaa sijoitustapaa